Savjet koji treba upamtiti:

Nedostatak energije utječe na sve aspekte naših života.

Nedostatak energije: spriječite umor i iscrpljenost

Vrijeme čitanja: 4 minute

Jeste li stalno umorni, iscrpljeni ili se ne osjećate dobro? Vaš je nedostatak energije možda posljedica nedostatka ključnih mikronutrijenata (vitamina i minerala), kronično aktivnog imunosnog sustava uslijed neke bolesti (npr. infekcije) ili crijevne neravnoteže. Crijeva imaju važan utjecaj na izvlačenje energije iz hrane, na funkcioniranje imunosnog sustava, status energije u tijelu i, posljedično, naše zdravlje.

Hrana – naš najdragocjeniji izvor energije

Naše tijelo dobiva energiju koja mu je potrebna za smanjenje umora i iscrpljenosti iz hrane koju konzumiramo.

Nedostatak energije može se spriječiti dovoljnim unosom kalorija i odgovarajućim omjerom makronutrijenata (ugljikohidrati, proteini i masti) i mikronutrijenata (vitamini i minerali). No oni sami nisu dovoljni. Još jedan važan čimbenik u izdvajanju energije iz hrane jest crijevna mikrobiota, koja nam pomaže izvući što je više moguće energije iz hrane koju konzumiramo.

Mikronutrijenti su prijeko potrebne tvari koje naša tijela ne mogu proizvesti, pa se moramo pobrinuti da ih u dovoljnoj količini unosimo hranom. Dijelimo ih u dvije skupine: vitamine i minerale. Za pravilno funkcioniranje našem je tijelu potrebno 13 različitih vitamina i 16 minerala. Iako su dnevne potrebe za mikronutrijentima niske, vrlo je važno da osiguramo njihov dovoljan unos hranom. Nedostatak vitamina ili minerala može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Ispitivanja pokazuju da do 30 % populacije pati od nedostatka najmanje jednog mikronutrijenta.

Crijevna mikrobiota je stručni izraz za desetke bilijuna mikrobnih stanica koje žive u našim crijevima. One igraju važnu ulogu u metabolizmu konzumirane hrane te istovremeno proizvode vitamine K i B.

Loša prehrana može dovesti do neodgovarajućeg unosa mikronutrijenata i makronutrijenata te izazvati nedostatak energije, koja je potrebna za pravilan rad imunosnog sustava.

Vitamini i minerali koje trebamo poznavati

Svi su mikronutrijenti apsolutno neophodni za ispravno funkcioniranje tijela i, iako neki vitamini i minerali igraju značajnu ulogu u povećanju razina energije i jačanju našeg imunosnog sustava, opća javnost o njima ne zna dovoljno ili ne dobiva dovoljno informacija. To su vitamini B i cink.

Vitamini B

B vitamini predstavljaju skupinu od osam vitamina uključenih u procese izvlačenja energije iz hrane, tj. stanični metabolizam. Vitamini B1, B2 i B6 pridonose stvaranju energije te sprečavanju umora i iscrpljenosti.

Tablica zdravstvenih tvrdnji vezanih uz njihov učinak na energetski status ljudskog organizma, koju je odobrila Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority; EFSA)*:

Vitamin B1
(tiamin)

Vitamin B1 doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije.

Vitamin B2
(riboflavin)

Vitamin B2 doprinosi održavanju normalne funkcije sluznica(uključujući crijevnu) i smanjenju umora i iscrpljenosti.

Vitamin B6
(piridoksin hidroklorid)

Vitamin B6 doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.

Cink

Cink je mineral koji je apsolutno neophodan za ispravno funkcioniranje našeg imunosnog sustava. Može se pronaći u više od 300 enzima. Uključen je u metabolizam makronutrijenata i djeluje kao antioksidans jer štiti naše stanice od oksidativnog stresa.

Nedostatak cinka javlja se dosta često, a već blagi nedostatak može imati utjecaj na imunosni sustav. U industrijaliziranim zemljama većinom pogađa stariju populaciju, kao i osobe s ograničenom prehranom, poput vegana i vegetarijanaca.

Cink doprinosi normalnoj funkciji imunosnog sustava.*

Crijevna mikrobiota, skriven svijet u nama

Osim vitamina i minerala, naša crijevna mikrobiota igra i ključnu ulogu u
izvlačenju energije.

Osim važnih vitamina i minerala, i naša crijevna mikrobiota igra ključnu ulogu u izvlačenju energije. Mikrobiota je složen sustav i naseobina raznih vrsta korisnih bakterija. Često govorimo o uravnoteženoj crijevnoj mikrobioti. Ova je ravnoteža krhka i mogu je narušiti razni čimbenici, poput stresa, pušenja, nedostatka tjelovježbe i prehrane s mnogo zasićenih masti; to može dovesti do promjena u strukturi i aktivnosti crijevne mikrobiote, što se stručno naziva disbioza.

Prehrana je važan čimbenik u stvaranju korisnog mikrobnog okruženja u našim crijevima (mikrobiote). Hranjive tvari koje sadrže složene šećere i vlakna (tzv. prebiotike) igraju posebnu ulogu u tom procesu jer su hrana za korisne crijevne bakterije.

Prednosti uravnotežene crijevne mikrobiote nisu ograničene samo na crijeva. Učinci navedenog su opsežni i mogu se uočiti u funkcioniranju gotovo čitavog tijela. Svojim utjecajem na imunosni sustav crijeva i stvaranjem neurotrasmitera uravnotežena crijevna mikrobiota može utjecati i na naše opće dobro zdravlje.

Kako spriječiti nedostatak energije?

Nedostatak mikro- i makronutrijenata može imati utjecaj na funkcioniranje crijevne mikrobiote, može oslabiti imunosni sustav i doprinijeti nedostatku energije, umoru i iscrpljenosti.

Kad nam nedostaje energije, preporučljivo je redovitu prehranu nadopuniti vitaminima i mineralima, za koje je znanstveno dokazano da pomažu u jačanju imunosnog sustava, povećanju energije i poboljšanju općeg stanja organizma.

Dodatak prehrani LINEX® COMPLEX sadrži jedinstvenu kombinaciju kvalitetnih bakterija mliječne kiseline, vitamina B i cinka, što mu daje trostruku snagu za borbu protiv nedostatka energije.

Dovoljan unos vitamina B, cinka i bakterija mliječne kiseline može imati koristan učinak na imunosni sustav, status energije i ravnotežu u tijelu.

Dodatak prehrani LINEX® COMPLEX prikladan je za:

  • sve dobne skupine (odrasle i djecu u dobi od 6 godina ili više),

  • vegetarijance, i ne sadrži laktozu ni gluten.

LINEX® COMPLEX je dodatak prehrani proizveden prema istim visokim standardima kvalitete i pod strogom kontrolom kvalitete koja se primjenjuje na lijekove.

Ujedno ima:

  • posebno zaštitno blister-pakiranje kojim se osigurava visoka kvaliteta i stabilnost proizvoda do isteka roka valjanosti,

  • inovativan oblik kapsule koja štiti korisne, ali vrlo osjetljive bakterije L. rhamnosus GG i omogućuje im da sigurno stignu do crijeva i budu spremne djelovati.

Nedostatak energije utječe na sve aspekte naših života. Dovoljna količina energije osnovni je preduvjet kako bismo s osmijehom mogli savladavati svakodnevne izazove.

*Registar Europske unije s prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama (Dostupno na: https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search pristupljeno 1.2021.).

LINEX® COMPLEX je dodatak prehrani.
Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu i raznovrsnu prehranu.